Birchyoga.dk

Yoga, mindfulness og meditation

Min første tanke, da jeg i sin tid blev inviteret med til yoga, var; ”det er da slet ikke mig”, ”jeg er den mest ufleksible pind”, ” jeg vil se helt tosset ud til yoga”. Men faktum er, at yoga slet ikke handler om alle de vilde stillinger, man ser rundt omkring.

Yoga handler om krop og sind og alle kan lave yoga.

I min yogaundervisning tager jeg højde for, at alle kroppe er forskellige. Ikke alle stillinger er tilgængelige for alle, heller ikke selvom man træner i årevis. For mig handler yoga ikke om at præstere eller at presse fysiske grænser. Mit fokus ligger på, hvordan yogaen fungerer og føles for den enkelte. At finde roen ved at mærke sin krop. At lære sin krop at kende ved at udforske dens grænser.

Jeg tilbyder flere forskellige yogaformer og kan hjælpe med at finde den form, som passer bedst til den enkelte. Læs mere om de forskellige former herunder.

IMG_8454

Mindful yoga

Jeg nyder især at undervise rolig mindful yoga, hvor jeg forsøger at finde en balance i det bløde og det kraftfulde, som vi alle har brug for. Yin og yang. Mindful yoga er inspireret af flere yogaformer (bla. Hatha og mediyoga) samt mindfulness og meditation.

Ved at anvende teknikker fra mindfulness udføres yogaen på en måde, hvor du inviteres til at være fuldt til stede og sanse krop og sind. Yogaen udføres i et roligt tempo, hvor der er tid til at justere og mærke, hvad der er bedst for kroppen. Der arbejdes med åndedrætsøvelser og -teknikker til at bevæge opmærksomheden helt ud i kroppen. Yogaen udføres med omsorg for dig selv, uden at dømme eller stræbe efter noget. Yogastillingerne skal ikke se ud på en bestemt måde. Det vigtigste er, hvordan de føles.

Yogaen handler om at være helt til stede med dig selv i nuet.

Hatha yoga

Hatha (sanskrit) og står for: Ha = sol, tha = måne. Yin og yang, mørke og lys, kold og varm. Hatha yoga forsøger at harmonisere og balancere disse modsatrettede kræfter. Hatha yoga er den mere klassiske fysiske yoga og nok den yogaform der er mest udbredt. Hatha yoga består af forskellige stillinger (asana), der udføres i roligt tempo med korte pauser imellem hver stilling.

Derudover indeholder hathayoga ofte åndedrætsøvelser (pranayama) og meditation. Fokus er ofte på selve stillingerne og udførelsen af dem. Samt korrekt alignment ift. den enkelte krop.

Mediyoga (medicinsk yoga)

Mediyoga er en svensk udviklet terapeutisk yogaform. Yogaformen er forskningsbaseret og udviklet i samarbejde med det svenske sundhedsvæsen. Den blev skabt i 1990’erne med tanke på at få yoga ind i sundhedsvæsnet som et alternativt eller et supplerende behandlingstilbud. De første forskningsresultater var med fokus på rygpatienter. Sidenhen er der forsket i hjerteproblemer, stress og depression, hvor yogaen har vist sig at være meget effektiv. Alle Mediyoga-instruktører har en sundhedsfaglig baggrund.

Mediyoga har rødder i kundaliniyogaen, men udføres i et meget roligt tempo og tilpasses kroppen. Det er blide fysiske øvelser, åndedrætsøvelser, koncentrationsteknikker, meditation og afspænding, som alle har en dokumenteret effekt.
(dk.mediyoga.com/forskning)

Yin yoga

Yin yoga er en blid, meditativ og rolig yogaform.

Yin yoga består af en række yogastillinger. Ofte liggende og siddende. Til forskel fra de fleste andre yogaformer handler yinyoga ikke om muskelarbejde, men om at strække bindevævet. Stillingerne holdes i længere tid (ofte 3-5 min.) og giver dermed tid til at bindevævet kan arbejde. I de lange dybe stræk arbejdes med kroppens energiflow, med at give slip på åndedrættet og med at acceptere og være i nuet.

I mine yogaklasser vil du ofte møde både yin og yang. Yin er det feminine, stabile og groundende imens yang står for det maskuline, bevægelse og aktive. Yang finder du bl.a. i hatha yoga.

Mindfulness

In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just being” – Eckhart Tolle

Mindfulness handler om at være til stede i nuet. At vågne op til det, der findes lige nu, men med en venlighed og accept. Ifølge buddhismen er mennesket altid søgende efter noget bedre eller anderledes. Søgende efter lykken og søgende ift. at undgå smerte og ulykke. Mennesket farer derved vild i sin søgen. I en verden fuld af konstante input og daglig stress bliver evnen til at være til stede i nuet hele tiden udfordret. Mindfulness er en måde at træne sindet til at sanse nuet. Mindfulness er evnen til at være nærværende og til stede lige nu i dette øjeblik på en måde, hvor man er kærlig og venlig imod sig selv. Både ift. tanker, følelser og krop.

Den amerikanske læge og forsker Jon Kabat-Zinn har igennem sit program: MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), været med til at gøre mindfulness populær i hele verden. Forskning i hans MBSR-program viser, hvordan mindfulness kan hjælpe mennesker med smerter, stress, angst, depression m.m.
(mindfulness.au.dk/forskning) 

Meditation

“The mind is like water. When it’s turbulent it’s difficult to see. When it’s calm everything becomes clear” – Prasad Mahes
 
Meditation stilner sindet og virker for de fleste beroligende.

Vores mange tanker får kraft og bliver fodret af vores engagement og opmærksomhed på tankerne. Meditation hjælper dig til at lade tankerne være og sindet falder til ro. Meditation kan kort beskrives som metakognitiv styrketræning. Du træner din evne til at forholde dig til dine følelser, tanker og reaktioner.

Der findes flere slags meditationsteknikker med forskelligt fokus. Fokus kan være på tanker og følelser, men uden at du engagerer dig i dem. Opmærksomheden er i stedet observerende. En anden meditationsteknik handler om at vende din opmærksom til et andet sted end sindet og på den måde give tankerne ro. Eksempelvis på åndedrættet, et sted i kroppen, et mantra eller andet.

Meditation foregår ofte siddende, men kan også foregå i bevægelse eks. som en gående meditation. Yoga kan dyrkes i tæt sammensmeltning med forskellige meditationsteknikker og er med til at gøre yogaen endnu mere kraftfuld.

meditation